News

Containerduo verscherpt records diepgang en bewegingen CSP Zeebrugge

Deze week zette bij CSP Zeebrugge de ‘OOCL Hong Kong’ het diepgangrecord met meer dan een volle voet scherper. Tegelijk loopt momenteel met de ‘COSCO Belgium’ een recordoperatie voor wat het aantal containerbewegingen voor één schip betreft.

Deze week lagen de ‘OOCL Hong Kong’ (21.413 teu) en ‘COSCO Belgium’ (13.386 teu) broederlijk achter elkaar aan de diepzeeterminal CSP Zeebrugge. Dat ‘diep’ mag letterlijk genomen worden want de ‘OOCL Hong Kong’ vestigde een nieuw diepgangrecord. “Het schip was woensdag binnengelopen met 15,25 meter diepgang en vertrok donderdagmorgen vroeg bij hoogwater met een diepgang van 15,95 meter”, zegt commercial manager Nancy Van Osselaer van CSP Zeebrugge. Het vorige record van de terminal aan het Albert II-dok in de voorhaven van Zeebrugge lag naar verluidt op 15,60 meter, meer dan een volle voet minder.

“De schepen worden steeds groter en momenteel zijn ze ook zwaar beladen. We behandelen onder meer heel wat vracht van de tijdelijk geschrapte halte van de AEU7-dienst in Rotterdam. We krijgen ook heel veel lege containers toegestuurd vanuit andere havens zoals Antwerpen en Rotterdam.”

5.963 bewegingen

Die grote aantallen containers zorgen voor nog een tweede record bij CSP Zeebrugge. “Momenteel behandelen we de ‘COSCO Belgium’ waarbij niet minder dan 5.963 containerbewegingen gebeuren. Dat is een recordaantal voor één schip. Het schip arriveerde maandag uit Hamburg en zal tot zaterdagnacht aanliggen.”

Het grote verkeer van lege containers leidt tot sterke trafiek via de estuaire vaart. “Naar schatting meer dan een vijfde van alle lading op de estuaire barges van PortConnect bestaat momenteel uit lege containers vanuit Antwerpen naar onze terminal”, besluit Van Osselaer.

Bron: Flows, Roel Jacobus

We use cookies to give you the best online experience. Please let us know if you agree to all of these cookies.

Read more