News

Nieuw maandrecord voor CSP Zeebrugge in maart

De containerterminal van COSCO Shipping Ports (CSP) in Zeebrugge heeft vorige maand 98.900 teu behandeld, wat een nieuw maandrecord is. CSP zag ook de containertrafiek in Antwerpen lichtjes stijgen, terwijl er in Rotterdam een daling was.

Voor CSP Zeebrugge lijkt de magische kaap van een overslag van 100.000 teu per maand in zicht te komen. In maart behandelde de terminal al 98.900 teu, wat 38% meer was dan een jaar geleden en nog eens 4.000 teu meer dan het vorige maandrecord van januari. De groei kwam ook vorige maand weer vooral van trafiek die MSC naar de kusthaven heeft afgeleid omwille van congestie in zowel Felixstowe als Antwerpen.

De totale overslag van de Zeebrugse containerkade in het eerste kwartaal is uitgekomen op 272.300 teu. Dat is 24,4% meer dan vorig jaar. De Belgische terminal blijft daarmee een van de snelst groeiende terminals in het portfolio van de Chinese containerbehandelaar.

Mina Khalifa

Alleen de CSP Abu Dhabi Terminal in Mina Khalifa Port kende in het eerste kwartaal een nog iets grotere groei van 27,3% naar 201.700 teu. CSP zag de containertrafiek op alle buitenlandse terminals in die periode met 11,7% groeien, maar door een tegenvallende overslag in China met vooral minder containers in de noordelijke Bohai Rim (-17%), kijkt de terminaloperator voor de eerste drie maanden tegen een wereldwijde -1% aan.

De Antwerp Gateway Terminal aan het Deurganckdok waarin de Chinezen een minderheidsaandeel hebben, profiteerde van de terugkeer van alle aanlopen van COSCO’s AEU3 Service naar het Verre Oosten om de maand maart af te sluiten met een overslag van 192.200 teu aan de waterkant (+1,3%).

Verlies beperken

Dat cijfer is duidelijk beter dan de 160.200 teu uit februrari en de 188.000 teu uit januari. Door de lichte groei in maart kon Antwerp Gateway het trafiekverlies in het eerste kwartaal beperken tot een luttele -0,2% naar 540.400 teu.

Bij de Euromax Terminal in Rotterdam was maart juist een minder goede maand met een overslagresultaat van 233.600 teu (-2,9%). Dankzij groeicijfers in januari en februari kan deze terminal op de Maasvlakte het eerste kwartaal wel afsluiten met 662.000 teu, wat 3,4% meer is dan in dezelfde periode in 2021.

We use cookies to give you the best online experience. Please let us know if you agree to all of these cookies.

Read more