News

Nieuwe directe spoorlijn Zwitserland-Antwerpen/Zeebrugge

Vanaf april start een nieuwe rechtstreekse spoorverbinding tussen het Zwitserse Birsfelden en de zeehavens Antwerpen en Zeebrugge. De trein rijdt via Terminal Container Athus (TCA), die meerdere aansluitingsmogelijkheden biedt naar de zeehavens.

De nieuwe verbinding is een initiatief van de Zwitserse Birsterminal in de Rijnhaven Birsfelden in samenwerking met Terminal Container Athus. Onder de noemer Tango Rail Line is er een vertrek per week uit Birsfelden naar TCA. Van daaruit zijn er regelmatige verbindingen naar Antwerpen en Zeebrugge.

“De filosofie achter deze nieuwe verbinding is het aanbieden van een snelle verbinding zonder overslagperikelen in de zeehavens. Athus fungeert daarbij als inlandhub waar we ervoor zorgen dat de containers op de juiste treinen overgeladen worden. Wij hebben twaalf roundtrips per week naar Antwerpen en één roundtrip wekelijks naar Zeebrugge.  In Antwerpen lopen we de vier maritieme terminals aan, in het Deurganckdok en langs de Schelde en in Zeebrugge de CSP-terminal. Dit zijn 100% maritieme verbindingen”, legt Koen Vanspringel, managing director van TCA, uit.

De terminal, die in de zomer vorig jaar drie weken afgesloten was van het spoornet door de overstromingen in Wallonië en daardoor wat trafiek moest inboeten, behandelt jaarlijks zo’n 92.000 teu. “Het eerste deel van dit jaar was goed. We ondervinden ook wel hinder van de congestie op de zeehaventerminals. De volumes zijn er wel, maar wij moeten grotere operationele inspanningen leveren om tijdig te leveren”, zegt Vanspringel.

De nieuwe verbinding loopt via de nieuwe spoorlijn die TCA sinds enige tijd een rechtstreekse aansluiting geeft op het Franse spoornet. Voordien moesten de treinen omrijden via Luxemburg.

Birsterminal

De Birsterminal in de Rijnhaven Birsfelden is een trimodale terminal (spoor, binnenvaart, weg) die via de Tango Shipping Line al tweemaal per week in verbinding staat met de haven van Antwerpen. Met de nieuwe spoorverbinding wil het anticiperen op oncontroleerbare wachttijden en onderbrekingen in de supplychain. Met TCA beschikt het zowel over een hub voor de zeehavens als een draaischijf voor de regio Saar-Lotharingen-Luxemburg. Birsfelden fungeert als hub voor en door Zwitserland.

We use cookies to give you the best online experience. Please let us know if you agree to all of these cookies.

Read more