News

Januari nieuwe recordmaand voor CSP Zeebrugge

CSP Zeebrugge Terminal heeft vorige maand een recordoverslag gekend. Er werd 94.900 teu behandeld, wat 19% meer is dan in januari vorig jaar. Antwerp Gateway zag de containertrafiek vorige maand dalen naar 188.000 teu.

Mede omdat de Zwitserse rederij MSC Zeebrugge steeds meer als uitwijkhaven gebruikt, blijft de containertrafiek in de kusthaven in de lift zitten. Het groeipercentage van 19% oogt weliswaar iets minder spectaculair dan de forse stijgingen van de voorbije maanden, maar met 94.900 teu heeft CSP Zeebrugge wel een nieuw maandrecord beet.

Ter vergelijking: in december behandelde de containerterminal nog 85.400 teu. Volgens de maandelijkse statistieken van COSCO Shipping Ports (CSP) was augustus vorig jaar de beste maand met een trafiek van 87.600 teu.

Deurganckdok

Omdat CSP een minderheidsaandeel in Antwerp Gateway controleert, vinden we ook de overslag voor deze terminal aan het Deurganckdok in de Chinese statistieken terug. Vorige maand heeft Antwerp Gateway aan de waterkant 188.000 teu behandeld. Dat is weliswaar meer dan in de maand ervoor (175.000 teu in december), maar toch 4,5% minder in vergelijking met januari 2021. Voor de Antwerpse terminal was mei vorig jaar de drukste maand met een trafiek van 200.400 teu.

De derde terminal waarin de Chinese containerbehandelaar CSP in de Benelux participeert, is de Euromax Terminal Rotterdam. Deze terminal aan de Yangtzehaven op de Rotterdamse Maasvlakte behandelde vorige maand 221.700 teu, wat 12,2% meer is dan een jaar eerder.

Grootste groeipercentages

De overslagresultaten van CSP’s grootste terminals buiten China liepen nogal uiteen. De belangrijkste zijn in volgorde van grootte COSCO-PSA Terminal Private in Singapore (-4,2% in januari), de Piraeus Container Terminal (+6,4%), COSCO Shipping Ports Spain (+0,5%) en de Busan Port Terminal (-1%). De grootste groeipercentages waren weggelegd voor de relatief kleine SSA Terminal in Seattle (+33,2%) en voor CSP Abu Dhabi (+37,8%) en Kumport Liman in Istanbul (+24,8%).

We use cookies to give you the best online experience. Please let us know if you agree to all of these cookies.

Read more